Publicerad: 10 juni 2021

Brandsäkra sommarstugan innan semestern

Bild
Intresset för att köpa sommarstuga har legat på rekordnivåer det senaste året. Sommaridyllen lockar med sitt lugn och många vill fly från vardagen – och många har redan flyttat dit. Ofta har stugan stått tomt sedan året innan men vi uppmanar alla att…

Intresset för att köpa sommarstuga har legat på rekordnivåer det senaste året. Sommaridyllen lockar med sitt lugn och många vill fly från vardagen – och många har redan flyttat dit. Ofta har stugan stått tomt sedan året innan men vi uppmanar alla att brandsäkra sommarstugan både inför inflytt och under sommaren.

Varje år brinner det i tusentals hem i Sverige och boven i dramat är ofta hushållsapparater, tända ljus, att man är dåligt förberedd och okunskap. På sommaren när det är torrt ute ökar dessutom brandrisken med växtlighet på tomten och när grillen tänds till nästan varje middag. 

Förhoppningsvis får vi en solig och varm sommar i år, men det innebär också att man behöver vara extra uppmärksam i sin omgivning. Torrt gräs, grillar som inte släcks ordentligt och eldning i naturen är extra farligt under en varm sommar så var noga med att kolla upp om det råder eldningsförbud i ditt område. För att undvika bränder så är det viktigt att arbeta förebyggande, detta för att skydda både familjen och fritidshuset.

Man ska definitivt ha en brandvarnare i varje rum, även i sommarstugan, och att man testar batteriet direkt när man flyttar in för sommaren. Om du stänger dörren till ett rum som inte har brandvarnare och det börjar brinna så tar det längre tid innan den larmar.

Att tänka på när man ska tillbaka till sommarstugan:

1. Brandvarnare
För att upptäcka en brand i tid är det viktigt med fungerande brandvarnare som är rätt placerade och som uppfyller standarden. Glöm inte att testa så att batterierna fortfarande funkar och ha en i varje rum.

2. Släckredskap
En certifierad pulversläckare och en brandfilt ska finnas i alla hem – både i sommarstugan och hemma.

3. Utrymning
Ha en plan om det skulle börja brinna. Vart återsamlas vi? Bestäm en samlingsplats för hela familjen ute på gården, på parkeringen eller vart det passar bäst. Hur kan vi ta oss ut? Kontrollera att det finns utgångar på alla våningar.

4. Elinstallationer
Elen är en stor bov i många gamla fritidshus. Viktigast är att undvika sladdhärvor och att kontrollera de strömbrytare, eluttag och andra elinstallationer som man har. Har man ingen jordfelsbrytare så är borde det också installeras.

5. Eldning
Sommaren är ofta synonymt med grillning och härligt umgänge. Om du eldar utomhus, oavsett om det är på grillen eller man gör upp en egen eldplats så är det viktigt att veta vad som gäller. Finns det eldningsförbud eller riktlinjer där du är? Och var försiktig – städa undan material som kan antända runt om och ha din släckutrustning nära till hands.