Fordonsmonterad kran

Fordonsmonterad kran delas in i två kategorier: Fordonsmonterad kran upp till och över 18 ton meter.
De som på transportavtalets yrkesområde hanterar en kran som är monterad på en lastbil med totalvikt över 3 500 kg ska ha ett yrkesbevis som utfärdats av TYA. Samma sak gäller om du jobbar med kran monterad på släpvagn och dragen av en lastbil med totalvikt på över 3 500 kg.

Det ställs idag stora krav på de som hanterar gods med lastbilsmonterade kranar. För att lyftarbetet ska fungera säkert och effektivt krävs kunskap om kranens konstruktion och underhåll, stabilitet, tyngdpunkter och krafter, säkerhetsregler samt naturligtvis förmågan att köra kranen och koppla last.

Vi börjar dag ett med teori och avslutar med ett teoretiskt kunskapstest. Vi går igenom säkra lyft och lasthantering. Tittar på de olika lyftredskapen som du kan råka ut för, lyftstroppar, lyftkättingar och stållinor. Vi lär dig kassationsregler och vad man ska tänka på för att på ett säkert sätt kunna hantera sin kran.

Dag två startar vi med praktiska övningar, med bland annat långgods, hur du häver svängningar och mycket mer. Denna utbildning lämpar sig för dig som kör mindre kranar, exempelvis timmerbilskran.

Utbildningen följer TYA:s regler och du erhåller utbildningsintyg efter genomgången utbildning. Har du arbetat mer än 4000 timmar med maskinslaget ansöker vi om ditt yrkesbevis direkt.

Kursinnehåll

  • Service och underhåll
  • Säkerhetskontroller
  • Besiktnings- och fordonsbestämmelser
  • Kranars uppbyggnad och arbetssätt
  • Utföra olika typer av lyft
  • Kontrollera och hantera olika lyftredskap
  • Beräkna lyftförmågan utifrån lyftdiagram manövrera maskinen efter teckengivning och radiodirigering

Kurslängd

ca 8 -24 timmar. Kurslängden varierar beroende på förkunskaper.

Förhandskrav

För att kunna arbeta som förare av lastbilsmonterad kran krävs att du har C-körkort och fyllt 18 år.

Dokument

Kontakta oss

Använd kartan, genom att klicka på den region som ditt ärende gäller, för att komma i kontakt med en av våra medarbetare som gärna hjälper er med ärendet.