Så blir du sommarens grillproffs – 5 smarta tips

Så blir du sommarens grillproffs – 5 smarta tips
Bild

Så blir du sommarens grillproffs – 5 smarta tips

Äntligen är sommaren här! Och det är dags för grillen att ta en självklar plats i många trädgårdar! Tyvärr sker cirka 800 brandincidenter varje år i Sverige under grillsäsongen, vilket i värsta fall kan leda till allvarliga konsekvenser. Därför vill vi på Presto grillsäkra Sverige genom att dela med oss av våra bästa tips för att undvika bränder och skador under grillningen i sommar!

1. Kolla om du får grilla
Om det är eldningsförbud innebär det att du inte får använda öppen låga utomhus. Respektera eldningsförbud och använd avsedda grillplatser när det är tillåtet att grilla. Kontrollera din kommuns hemsida vilka regler som gäller för brandrisken och vilka eventuella undantag som finns för exempelvis trädgårdsgrillar.

2. Grilla säkert med gasolgrill
Inspektera gasolgrillen innan du grillar genom att se till att ingen gas pyser ut och att kopplingar, ledningar och slangar sitter som de ska. Se till att slangen som sitter mellan gasoltuben och grillen är intakt eftersom det kan hända att den läcker gas på grund av att gummit kan brytas ner. Använd dig av ögon och näsa, för att säkerställa att det inte läcker. Innan du startar grillen, se till att inte bygga upp för mycket gasol eftersom det kan orsaka en mindre explosion.

3. Säker förvaring av gasol
Det är förbjudet att förvara gasolflaskor på vindar, i källare och i flerbils-garage. Gasolbehållare måste förvaras i ett ventilerat utrymme, exempelvis i ett förråd separat från bostaden (extra viktigt för flerbostadshus), i eget garage eller på icke inglasad balkong. På egen icke inglasad balkong får maximalt en 30 liters behållare stå.

4. Grilla säkert med kolgrill
Ha en hink med vatten nära till hands när du grillar med kol. Placera grillen på ett plant och brandsäkert underlag i ett ventilerat område och stå inte för nära fasad, öppet fönster eller under tak. Detta för att minimera risker för kolmonoxidförgiftning. Använda inte T-röd som tändvätska då detta kan explodera. Vid avslut av grillning, se till att lågan har släckts ordentligt innan du lämnar kolen. Släck lågan genom att använda rikligt med vatten.

5. Bli en trygghet för dina nära och kära
Vi på Presto har ett flertal olika utbildningar, som kan skapa trygghet och minska risken för olycka i din vardag. Genom att vi blir fler som kan agera när olyckan är framme, så kan vi tillsammans rädda liv! 

Sommarerbjudande som lär dig rädda liv

Sommaren är här och olyckor kan inträffa när vi minst anar det. Var förberedd och lär dig att agera snabbt i nödsituationer genom att delta i vår e-Learning om första hjälpen.

För endast 995 kr (ord. pris 1700 kr) får du tillgång till värdefulla kunskaper som kan hjälpa dig att rädda liv. Lär dig hantera nödsituationer, ge effektiv hjälp vid skador och andningssvårigheter.

Ta del av erbjudandet och låt oss tillsammans sprida kunskapen om första hjälpen som gör skillnad när det verkligen betyder.

Tillsammans räddar vi liv.

Till erbjudandet!