Brandsläckare företag

Företag och verksamheter bör alltid ha en tydlig utrymningsstrategi och ett tillgängligt brandskydd ifall det skulle behövas. Att personalen kan ta sig ur byggnaden eller släcka mindre lågor är någonting alla bör prioritera.

När det kommer till företag och verksamheter är det viktigt att det finns en brandsläckare med rätt släckmedel. Detta beror på att det finns olika bränder som kan uppstå beroende på vilken miljö det gäller. 

För att välja rätt brandsläckare för företaget är det därför viktigt att först känna till vilken typ av brand de olika släckmedlen riktar sig till. Finns det risk att olika bränder kan uppstå är det bäst att du väljer en släckare som fungerar för de flesta situationer. Ett företag har regler och säkerhetsföreskrifter de måste följa, vilket innebär att de bör ha en tydlig plan och skydd för alla eventuella risker som kan uppstå. Med hjälp av dessa föreskrifter kan det bli lättare att se och välja vilka brandsläckare du behöver för din verksamhet.

Den vanligaste brandsläckaren är en pulversläckare, men det finns andra varianter av brandsläckare som kan vara bättre alternativ.

Brandsläckare delas in i olika klasser beroende på vad den skall användas mot för typ av brand. Klassen kombineras med ett värde som anger effektiviteten, en högre siffra betyder ett effektivare släckmedel.

  • Klass A - Används mot bränder i papper, trä och tyg.
  • Klass B – Används mot bränder i vätskor, dock ej alkohol som kräver specialskum.
  • Klass C – Används mot bränder i gas.
  • Klass D - Används mot bränder i metall, t.ex. magnesium eller natrium.
  • Klass F - Används mot bränder i fritöser.
  • Lithiumjon - Används mot bränder i lithiumjonbatterier.

Det finns regler som gäller angående var en brandsläckare ska placeras. När den hängs på väggen bör den hängas på en plats som gör den lättåtkomlig. Det bör finnas en skylt ovanför brandsläckaren så det blir lätt att hitta den i nödfall. När det kommer till företag som har större brandrisker är det viktigt att en brandsläckare placeras nära de områden med störst risker. I normala fall ska en släckare även placeras i närheten av utgångsdörrarna.

I vår kunskapsbank kan du läsa mer om allt från brandvarnare och brandlarm till arbetsmiljölagen och brandskydd.

Alla företag i Sverige måste regelbundet kontrollera och underhålla sin brandskyddsutrustning. För att se till att brandsläckare fungerar som de ska på förtaget ska behörig person utföra service på brandsläckaren en gång per år.

Senast uppdaterad: 11 september 2023
Behöver du komma i kontakt med kundservice?

Öppet 8—16 mån-tors och 8—15 fredag. Lunchstängt 12—13.

010-45 20 000