Hjärtstartare övning

Under 2020 i Sverige så blev 1458 personer räddade till livet efter ett hjärtstopp. Strax under hälften av dem var räddade innan de nådde sjukhus.

Det är avgörande hur snabbt omgivningen kan hjälpa den förolyckade. Utbildningar och utrustningar är avgörande. Det är viktigt att du har snabbt tillgång till en hjärtstartare, det kan vara skillnaden mellan liv och död.

Om en person med hjärtstopp får en strömstöt inom tre minuter från kollaps så kan så många som 70% av de drabbade bli räddade till livet. Att larma 112 och direkt starta med hjärt-lungräddning kan öka överlevnaden upp till 4 gånger i jämförelse om ingen hjälp är påbörjad före ambulansen kommer.

En hjärtstartare eller defibrillator som det egentligen heter. Defibrillator kommer från ”de-fibrillate” som betyder ”av-flimra”. Hjärtstartare använder du när en person inte andas och är medvetslös. Innan du börjar använda den så ska du ringa 112.

Hjärtstartaren består av en apparatoch ett par elektroder eller plattor som du klistrar på bröstkorgen. Om hjärtstartaren hittar ett kammarflimmer eller elektriskt kaos så får du instruktion om att ge en elektrisk stöt. Du kan inte ge personen en stöt om inte hjärtstartaren ger dig instruktioner att göra så.

Efter defibrillering så görs hjärt-lungräddning i två minuter och hjärtstartaren gör analys igen samt ger dig vidare instruktioner om ny stöt som följs igen av hjärt-lungräddning i ytterligare två minuter. Det ska upprepas så länge personen inte visar livstecken.

Idag får vilken person som helst använda en hjärtstartare, det finns ingen lag som reglerar som säger att du måste vara certifierad eller ha en viss utbildning. Men utbildning i hjärtstartare och hjärt-lungräddning hjälper och ökar chanserna för överlevnad rejält.

De flesta hjärtstartare är halvautomatiska och ger klara och tydliga instruktioner när du ska ge en stöt. Den analyserar personens hjärtrytm samt du kan inte ge en stöt om det inte är behov.

Senast uppdaterad: 17 oktober 2022
Behöver du komma i kontakt med kundservice?

Öppet 8—16 mån-tors och 8—15 fredag. Lunchstängt 12—13.

010-45 20 000