Första hjälpen station

En första hjälpen- station är en plats där du kan hitta medicinska förnödenheter, såsom bandage och gasväv som kan användas i en nödsituation.

Första hjälpen-stationer finns vanligtvis hemma eller på arbetsplatsen, men även på offentliga platser som skolor och köpcentra där det finns risk för att personer drabbas av sjukdomstillstånd eller skada. Syftet med en första hjälpen- station är att kunna ge omedelbar hjälp till någon som har blivit sjuk eller skadad då man vet exakt var man har allt man behöver.

Att fixa ditt eget första hjälpen -kit är ett bra sätt att komma igång med din första hjälpen- station så att du är förberedd i nödsituationer, ett sådant kit bör innehålla:

  • Bandage i olika storlekar och former, inklusive vattentäta
  • Gasbindor
  • Medicinsk tejp
  • Sterila ögonkuddar
  • Antibiotisk salva eller kräm
  • Hydrokortisonkräm för insektsbett och giftmurgröna/ekutslag
  • Aloe vera- gel för brännskador, manetstick, solbränna, sprucken hud och mindre skärsår och skrapsår
  • Vätskeersättning för värmeutmattning eller uttorkning

Förutom att vara fylld med alla nödvändiga föremål för mindre nödsituationer och skador bör första hjälpen- stationen även innehålla en lista med nödtelefonnummer.

Det finns många sätt att bygga din egen första hjälpen- station i hemmet, men ett av de enklaste är att köpa ett färdigt kit från ditt lokala apotek eller livsmedelsbutik som ofta har allt du behöver för att ge medicinsk vård i en nödsituation.

En första hjälpen -station behövs för att säkra upp hemmet för olika situationer där familjens medlemmar kan drabbas av antingen akut sjukdom eller skada. För att välja det viktigaste innehållet för dina och familjens behov bör du överväga vad du ska använda den till och hur mycket utrymme du har tillgängligt.

Det första du behöver göra när du väljer innehållet är att bestämma vilken typ av nödsituationer du kan behöva använda den till, dvs vad just din familj kan behöva. Finns exempelvis allergiska personer i hemmet behövs preparat som kan häva en allergisk reaktion. För mer spontana nödsituationer i hemmet, som vid akut skada, finns det tillgängliga kit som inkluderar tillbehör som bandage, gasbindor och alkoholkuddar. För nödsituationer vid affärsresor finns det kit som inkluderar mer avancerade medicinska förnödenheter som HLR-masker och sprutor. 

Det finns olika typer av första hjälpen- kit tillgängliga på marknaden idag med varierande prisklasser och funktioner men de har alla en sak gemensamt: de ger sinnesfrid att veta att det finns i ens station hemma när oväntade nödsituationer dyker upp.

En av de viktigaste aspekterna av en första hjälpen- station är att den måste hållas ren och i gott skick. Det är också viktigt att förvara din hemgjorda första hjälpen -station på en sval och torr plats då fukt och värme kan orsaka skador på delar av innehållet. Men ett kylskåp är dock inte en idealisk plats för förvaring eftersom det kan orsaka kondens på insidan av behållaren eller på föremålen inuti.

Det bästa stället att förvara din station på skulle därför vara i ett skafferi eller skåp som har bra ventilation och ett temperaturområde mellan 4-20 grader Celsius för att undvika att innehållet förstörs.

Senast uppdaterad: 16 januari 2023