Brandlarm

Det har blivit mer vanligt att husägare och även de som bor i lägenheter och bostadsrätter skaffar sig ett hemlarm och brandlarm som går till en larmcentral.

Om du inte är hemma och någon försöker bryta sig in i ditt hem, får larmcentralen veta det och kan kontakta polis. Du sätter på larmet när du lämnar din bostad och sätter på det på kvällen när det är dags att sova, då kan du känna dig lugn. När du beställer ett sådant larm brukar larmcentralen erbjuda dig ett brandlarm som även det är kopplat till larmcentralen. Om du inte är hemma och en brand är på väg att uppstå, larmas det till larmcentralen och operatören som alltid finns på plats kan direkt kontakta 112 och även ringa till dig. Dessa brandlarm räddar dagligen många liv, och du kan känna dig säker dygnets alla dagar. Det är inte bara bränder som kan stoppas om du har ett brandlarm, även brandskador kan förebyggas. Du behöver ha brandvarnare i flera rum även om du har ett brandlarm som går till en larmcentral. Om det sker en rökutveckling utlöser brandvarnarna en signal som når larmcentralen.

Det allra bästa med att ha ett brandlarm som är kopplat till en larmcentral, är att centralen då kan upptäcka en brand som är på väg att uppstå i ditt hem om du inte är hemma. Brandvarnarna du har i taket i bostaden hör du bara om du är hemma, eller om någon står precis utanför din bostad och då kan ringa 112. Om du endast har dessa brandvarnare i taket kan din bostad hinna bli totalförstörd innan brandkåren hinner fram.

När en rökutveckling börjar i ditt hem går det ett larm på centralen, och de operatörer som finns på plats kan snabbt ta till det ingripande som behövs. Larmet kommer direkt när en rökutveckling som tyder på att en brand är på väg att uppstå. Då hinner operatören i sin tur både larma brandkåren och dig, oavsett om du är hemma eller inte. Om du är hemma berättar operatören för dig vad du ska göra innan brandkåren är på plats.

När du har ett larm kopplat till en larmcentral är rökdetektorerna alltid påslagna. De upptäcker direkt när en rökutveckling är på gång, och ger då ifrån sig obehagliga ljudsignaler. Larmcentralen kontaktar dig och 112, operatören berättar vad som är på gång och finns med dig hela tiden tills polis och brandkåren är på plats.

Senast uppdaterad: 11 september 2023