Brandsläckare bil

När en olycka i en bil sker är det vanligt att det börjar brinna på grund av vätskor, elektroniken och överhettning.

Med en bil har du möjlighet att transportera dig från ett ställe till ett annat. Men trafiken innebär många faror och det kan hända att olyckan är framme. Förutom att brandsläckaren kan användas för att släcka elden så är den tung och rejäl, vilket gör att du kan använda den som ett verktyg att exempelvis ha sönder en glasruta om en nödsituation har uppstått och du behöver du dig ur bilen snabbt. Därför är det av största vikt att du ser till att det finns en brandsläckare i din bil, eftersom den kan rädda både ditt och andras liv.

Det finns flera faktorer du behöver ta hänsyn till inför valet av en brandsläckare som du ska förvara i bilen. Till att börja med väljer de flesta en mindre variant av en brandsläckare för att den ska få plats. Behöver du en mindre brandsläckare finns det de som väger omkring 2 kg som har en bra släckkapacitet trots att de har något mindre pulver i jämförelse med de du har i ditt hem.

När du ska köpa en släckare till bilen ska du helst välja en pulversläckare.

Det finns inga krav på var i bilen brandsläckaren ska vara placeras. Men det bästa är om du placerar den på ett ställe där du snabbt och enkelt kan komma åt den. Till exempel under ett av bilsätena eller i bagageutrymmet. För att försäkra dig om att brandsläckaren sitter ordentligt och inte åker runt i bilen kan du köpa ett fäste. Det är viktigt att den sitter ordentligt fast eftersom den är tung och hård och vid en snabb inbromsning kan den flyga och skada både er i bilen och bilen själv.

Har det börjat brinna i bilen kan du försöka släcka själv om branden inte är för omfattande. En bilbrand kan gå snabbt och därför ska du ta dig ut ur bilen om branden är omfattande. Men du kan påbörja släckningsarbetet genom att ta fram brandsläckaren och dra ut sprinten. Därefter tar du tag i munstycket och riktar den ner mot elden. Tryck i handtaget och töm släckaren. Elden släcks mest effektivt om du riktar den nedåt lågorna och inte upptill. Innan du aktiverar brandsläckaren kan det vara bra om du läser på hur den fungerar.

För att vara säker på att brandsläckaren fungerar som den ska är det viktigt att regelbundet underhålla och kontrollera den.  På arbetsplatser ske årligen där påfyllning och underhåll av brandsläckaren ska göras av en behörig servicetekniker.

Senast uppdaterad: 11 september 2023