Brandsläckare i badrummet

Behöver man ha en brandsläckare i badrummet? Här får du reda på vilka brandrisker det finns i badrummet och vart brandsläckare bör placeras samt vilken typ av brandsläckare som behövs i olika utrymmen.

I badrummet finns flera saker som är en brandrisk. Det är till exempel vanligt att en hårtork eller andra stylingverktyg för håret fattar eld av olika anledningar. Den vanligaste anledningen är för att någon har glömt dra ur kontakten. Dessutom är det vanligt att ha vitvaror såsom tvättmaskin och torkmaskin i badrummet som också kan fatta eld. Elektriska kortslutningar är en av de vanligaste orsakerna till en brand. Därför är det bra om det finns en brandsläckare nära till hands så du snabbt kan få bukt med branden.

Oavsett om du är privatperson eller vill öka säkerheten på ditt företag eller liknande kan det vara en bra idé att placera en brandsläckare i nära anslutning till badrummet.

När du har köpt hem en brandsläckare av en passande storlek är det dags att placera ut den på ett lämpligt ställe. Det bästa är om du placerar brandsläckaren så lättillgängligt och synligt som möjligt, förslagsvis vid ingången eller utgången, som i många bostadshus eller lägenheter ofta faktiskt är i nära anslutning till badrummet. Om det finns särskilda utrymmen med extra stor brandrisk bör brandsläckare placeras även där. Undvik att sätta den under kläder och dylikt eftersom du då antagligen behöver leta innan du hittar brandsläckaren i en nödsituation. Har det uppstått en brand är det viktigt att du jobbar snabbt och effektivt för att minska skadorna.

Många brandsläckare kommer med ett fäste som du använder för att fästa brandsläckaren på ett stabilt sätt. Du kan till exempel fästa den i väggen. Om brandsläckaren inte har ett fäste kan du köpa ett.

Sist men inte minst ska du tänka på att förvara brandsläckaren på en torr och sval plats. Den ska helst inte stå i direkt solljus. Tänk på att kolla till tryckmätaren då och då. Står mätaren på röd behöver du köpa en ny brandsläckare.

För att hitta en lämplig brandsläckare behöver den få plats i det avsedda utrymmet, men tänk också på hur stor den eventuella branden kan bli så att brandsläckaren har tillräckligt med släckningsmedel. Den vanligaste brandsläckaren är en pulversläckare på 6 kg som är effektiv mot de flesta typer av bränder i medelstor storlek. Tänk också på att gärna komplettera brandsläckaren med en brandfilt som snabbt kan kväva mindre bränder.

Vi på Presto erbjuder en mängd olika brandskydd. För att lära dig mer om skyddsutrustning i olika utrymmen kan du gå in i vår produktkatalog där vi har samlat produkter som skyddar mot bränder och olyckor. Här kan du beställa och hitta mer information kring specifikt brandsläckare.

Senast uppdaterad: 04 september 2023

Läs mer inom denna kategori

Behöver du komma i kontakt med kundservice?

Öppet 8—16 mån-tors och 8—15 fredag. Lunchstängt 12—13.

010-45 20 000