Brandsläckare krav

Med hjälp av en brandsläckare har du bättre förutsättningar att släcka en eldsvåda i tid.

De allra flesta är medvetna om att det bör finnas en brandsläckare i hemmet, i bilen, på båten och på allmänna platser. En brandsläckare är effektiv och är en viktig del av brandskyddet. Nedan kan du läsa mer om vilka krav som det finns på brandsläckare.

När du ska införskaffa en brandsläckare finns det ett par faktorer som du behöver ha med i din beräkning för att du ska välja rätt sorts brandsläckare. Här får du mer information om vilka krav du ska utgå från när du ska införskaffa en brandsläckare till hemmet, till företaget eller till en allmän plats.

När man väljer en brandsläckare bör man tänka på att följa de regelverk, rekommendationer samt riktlinjer som finns i Sverige. En godkänd brandsläckare i Sverige bör vara CE-märkt och SIS-märket som visar att den testats och uppfyller de krav som fastställts i Sverige. Den bör också uppfylla vissa europeiska standarder, varav EN3 är en av dem som garanterar en viss kvalitet och prestanda.

Rekommendationer för storlek och kapacitet på brandsläckare varierar beroende på utrymmet och användningsområdet där det kan förekomma brandrisk. För bostäder rekommenderas ofta en pulverbrandsläckare med en kapacitet på minst 6 kg som kan hantera de flesta typer av medelstora bränder. Men det finns olika typer av brandsläckare i form av vatten, pulver, koldioxid och skum. Valet av släckmedel bör baseras på vilken typ av material eller bränsle som kan börja brinna.

Tänk på att brandsläckaren bör placeras på en lättillgänglig plats och att de personer som kan tänkas behöva använda ska veta hur man hanterar den på ett korrekt sätt. Brandsläckaren bör också vara placerad på ett ställe som är svalt och mörkt för att förlänga livslängden.

Tillsyn av brandsläckaren, omladdning och ett årligt underhåll bör utföras enligt svensk standard SS 3656. Underhållet ska endast utföras av en utbildad servicetekniker. En använd brandsläckare ska bytas ut.

Brandsläckare delas in olika effektivitetsklassningar och är uppmärkta med olika bokstäver och siffror. Ju högre siffra brandsläckaren har desto effektivare är den. Bokstäverna står för vilken typ av bränder brandsläckaren kan släcka. Läs på bruksanvisningen för den brandsläckare du har för mer information.

För allmänna platser finns det lagar som är uppsatta för att alla ska känna sig trygga och för att förebygga bränder och andra farliga olyckor som kan uppstå. Därför får du i den här delen några riktlinjer kring hur du bör tänka när du ska placera ut en brandsläckare. Men de kan även appliceras på vanliga bostäder.

Senast uppdaterad: 04 september 2023
Behöver du komma i kontakt med kundservice?

Öppet 8—16 mån-tors och 8—15 fredag. Lunchstängt 12—13.

Vecka 28—31
Mån—fre: 9—15
Lunchstängt: 12—13

010-45 20 000