Brandsläckare skum

Vad är det för skum som används i brandsläckare och till vilka bränder är brandsläckare med skum mest effektivt? Vi på Presto hjälper till att reda ut detta.

I den här artikeln har vi valt att fokusera på brandsläckare skum och du får all information du behöver om denna variant av brandsläckare här nedan.

Brandsläckare finns i flera storlekar och med olika innehåll. Den vanligaste brandsläckaren är en pulverbrandsläckare på 6 kg som klarar av de flesta medelstora bränder.

En brandsläckare med skum, är som det låter, en brandsläckare som sprutar ut skum genom munstycket. Skummet expanderar och breder ut sig så att den täcker elden, där skummet kyler ner och isolerar branden.

Släckmedlet består av vatten och ett skumbildande koncentrat. Storleken anges därför i liter. Eftersom skumbrandsläckaren till mesta del består av vatten är det viktigt att skydda brandsläckaren mot frost.

Det finns olika typer av skum. Valet av skum beror på användningsområde och vilken typ av brandrisk som behöver hanteras. De vanligaste skumtyperna är filmbildande skum och alkoholbeständigt skum.

Skumbrandsläckare är effektivt mot brand i vätskor såsom olja och bensin. En del skumbrandsläckare kan användas för att släcka elektrisk utrustning upp till 1000 volt på 1 meters avstånd. De är också effektiva mot fasta material, till exempel trä, papper och textil.

På brandsläckarens behållare kan du se vilka typer av bränder den är effektiv mot.

Om du är i behov av en brandsläckare med skum erbjuder vi på Presto både skumsläckare och frostskyddade skumsläckare i vårt sortiment.

Senast uppdaterad: 04 september 2023