Första hjälpen skylt

En första hjälpen skylt visar att det finns ett första hjälpen-kit i byggnaden.

Det rekommenderas att det alltid ska finnas första hjälpen-produkter i byggnader där människor vistas. Detta är ifall en olycka skulle inträffa eller om någon skulle bli akut sjuk. Då kan det vara livsavgörande att det finns ett första hjälpen-kit. För att folk ska veta att det finns ett första hjälpen-kit behövs det en första hjälpen skylt.

En första hjälpen skylt visar som sagt att det finns ett första hjälpen-kit i byggnaden. Du kan placera den där du känner är bäst beroende på vart den får plats. Det ska helst vara lättåtkomligt samtidigt som det måste vara utan räckhåll för barn. Småbarn kan till exempel få för sig att leka med kitet om det är inom deras räckhåll. Du kan hitta första hjälpen skyltar i olika storlekar och material.

Du kan anpassa storleken på din första hjälpen skylt utefter hur stort utrymme det är där den ska sitta. När det kommer till material så finns det allt från klistermärke till stabilare skyltplattor. De vanligaste materialen är plast, aluminium och dekal. Vid uppsättning av din första hjälpen skylt kan du antingen använda självhäftande dekal, dubbelhäftad tejp eller skruv beroende på vilket material skylten är i.

Det finns olika tillval, det kan till exempel vara att skylten ska vara självlysande eller dubbelsidig. En självlysande första hjälpen skylt är bra att ha då den är lätt att se när det är mörkt. Vid rök kan även en självlysande första hjälpen skylt hjälpa personer att se var första hjälpen-utrustningen finns. Utöver nödvändigt material är det även bra att utbilda personer. Då vet de hur de ska reagera vid olyckor och har kunskap om hur första hjälpen-utrustningen ska användas. Hos Presto finns det flera olika säkerhetskurser att välja mellan.

Det är inte bara första hjälpen skylt som behövs vid olyckor. Du behöver även införskaffa ett första hjälpen kit. Känner du dig osäker på vad ett första hjälpen kit ska innehålla kan du kika in på Presto där det finns artiklar med tips om vad du bör tänka på. Utöver ett första hjälpen kit är det även bra att utrusta byggnaden med andra räddningsmaterial som brandsläckare och slang. Det går aldrig att förutse när olyckan väl är framme. Bränder kan lätt uppstå och när en brand väl har tagit fart sprider den sig fort. Då gäller det att veta vad du ska göra och att ha anpassat räddningsmaterial nära till hands.

Senast uppdaterad: 07 september 2023