Säker och snygg brandvarnare

En brandvarnare är en bra och billig livförsäkring. Det är därför alldeles självklart att du ska investera i en eller flera brandvarnare och montera upp dem i ditt hem.

Var ska brandvarnare placeras och hur många bör man ha? Ja, det beror på hur stort ditt hem är. Du bör minst ha en brandvarnare på varje våningsplan, en i varje sovrum samt i tvättstuga. Brandvarnare är konstruerade för att placeras i tak, och just därför är det bra om den också är snygg och smälter in i rummets stil. En brandvarnare ska ju inte gömmas undan, den ska placeras där den behövs bäst.

När du ska köpa en ny brandvarnare är det så klart funktionen som är viktigast, men du vill ju också ha en brandvarnare som passar bra i ditt hem. De flesta brandvarnare är runda och vita, men det finns faktiskt brandvarnare i andra färger och material.  

På marknaden finns också brandvarnare med olika designer. Det finns till exempel moderna varianter som passar bra tillsammans med en stilren inredningsstil. Dessa är ofta små och slimmade i sin utformning för att ta så liten plats som möjligt.  Det finns också riktigt små brandvarnare som passar perfekt i rum där både design och funktion är viktigt. På marknaden finns också brandvarnare med tygklädda fronter. Dessa smälter snyggt in i rummets inredning och kan enkelt matchas med många olika inredningsstilar.

De flesta brandvarnare är så kallade rökvarnare. De reagerar på rök. En del rökvarnare är smarta brandvarnare som kan kopplas mot en mobiltelefon. Du får alltså en notis i din telefon om brandvarnaren löses ut. Det finns också brandvarnare som reagerar om värmen snabbt stiger i rummet. Andra typer av varnare är kolmonoxidvarnare och gasvarnare.

Om en brandvarnare har utlöst ett brandlarm kan du stänga av den på knappen som sitter på brandvarnaren. Självklart är det inte det första du ska göra vid en brand. Börjar det brinna ska du alltid:

  • Rädda människor som befinner sig i livsfara utan att du själv utsätter dig för onödigt stora risker.
  • Varna alla som befinner sig nära elden.
  • Larma räddningstjänsten.
  • Släcka branden om du har kunskap och möjlighet.

En brandvarnare kan dock börja larma också vid rök, till exempel om du har glömt något på spisen eller i ugnen. Ta först hand om det som orsakar röken och stäng sedan av brandvarnaren.

Med jämna mellanrum ska du testa brandvarnaren och se att den fungerar som den ska. Detta gör du enkelt genom att trycka på knappen som sitter på varnaren. Piper brandvarnaren är allt i sin ordning. Testknappen visar att brandvarnaren fungerar och att batteriet fortfarande är laddat. Byt batterierna i brandvarnaren en gång om året eller när den börjar pipa för att varna att batterierna är tomma.

Senast uppdaterad: 11 september 2023
Behöver du komma i kontakt med kundservice?

Öppet 8—16 mån-tors och 8—15 fredag. Lunchstängt 12—13.

010-45 20 000