Publicerad: 06 juli 2020

Att tänka på inför campingsommaren

Bild
Det onekligen bästa sättet att upptäcka det svenska landskapet och naturen är helt klart att ge sig ut och campa. Slå upp ett tält mitt ute i ingenstans och njuta av lugnet. Men när man ger sig ut i naturen finns det många…
Bild

Det onekligen bästa sättet att upptäcka det svenska landskapet och naturen är helt klart att ge sig ut och campa. Slå upp ett tält mitt ute i ingenstans och njuta av lugnet. Men när man ger sig ut i naturen finns det många risker att tänka på och på många håll varnas det redan om en torr sommar och eldningsförbud.

Vi ger våra bästa tips för att förebygga bränder när man ger sig ut på campingäventyr:

1. Eldningsförbud
Innan ni ger er ut – kolla om det är eldningsförbud eller varningar utfärdade i området.

2. Lägereld
När det är dags att göra upp en lägereld så välj en säker plats. Gärna nära vattnet och med stenar runt elden. Var också noga med att ha en flaska vatten nära till hands så ni kan agera snabbt om elden tar fart. När det är dags att vandra vidare – säkerställ alltid att elden är helt släckt först.

3. När du ska laga mat
Ska ni använda en grill? Då ska den stå minst en meter från lägret och alltid vara under uppsikt. Om ni använder en engångsgrill så är det viktigt att den endast slängs på anvisad plats och inte bland brännbart.

4. Vid olycka
Råkar någon av er bränna er när ni gör upp en eld eller lagar mat? Var noga och kyl ner området med vatten. Skulle det ta eld i någons kläder så släck den genom att lägga dig ner på marken och rulla.

5. Utrymning
När ni har gjort upp läger så bestäm en uppsamlingsplats. Om olyckan skulle vara framme så är det där ni samlas. Det är ett tidseffektivt sätt att se till att alla är i säkerhet.