Publicerad: 08 januari 2021

Mobilladdaren kan vara en dödsfälla

Bild
Under 2020 var dödsbränderna fler än under de senaste två åren. Att man inte ska lämna levande ljus utan uppsikt får vi lära oss från barnsben. Men att mobilladdaren kan vara en stor brandfara är det få som tänker på – och laddar mobiltelefonen i…
Bild

Under 2020 var dödsbränderna fler än under de senaste två åren. Att man inte ska lämna levande ljus utan uppsikt får vi lära oss från barnsben. Men att mobilladdaren kan vara en stor brandfara är det få som tänker på – och laddar mobiltelefonen i sängen under natten.

Idag är vi mer eller mindre är beroende av våra mobiltelefoner och andra smarta prylar. De hjälper oss att organisera, jobba mer effektivt, underhåller oss, hjälper till att skapa minnen och hålla kontakten med vänner och familj över hela landet. De har blivit en så pass stor del av vår vardag att vi lägger ifrån oss dom först under natten, och laddar upp dom för att vara redo till nästa dag.

– Vi behöver uppdatera vår, och våra barns, kunskap om brandrisker i hemmet. Att lägga mobilen på laddning under natten, utan uppsikt, och direkt i sängen som faktiskt är ett brandfarligt material är ett extremt farligt beteende. Det kan vara precis lika farligt som att tända ett levande ljus och somna i soffan, säger Andreas Holmér, brandskyddsexpert på Presto Brandsäkerhet.

Laddare som sitter kvar i eluttag fast ingenting laddas och kopior på laddare som inte är CE-klassade är andra farliga beteenden. När en laddare sitter kvar i ett eluttag finns det en risk för att de ska bli överhettade.

– Har du någon gång lämnat kvar en mobilladdare i ett eluttag och senare dragit ut den så vet du också hur extremt varm den kan vara. Den värmen ska absolut inte vara i närheten av en säng eller soffa, och definitivt inte utan uppsikt, säger Andreas.

 1. Håll uppsikt!
  Ladda alltid mobilen, datorn eller andra tekniska prylar i det rum du själv är i. Och framförallt när du är vaken.
 2. Använd originalladdare och CE-märkta produkter.
  CE-märkning är en säkerhetsklassning enligt EU:s riktlinjer.
 3. Använd bara hela laddare.
  Ofta skavs isoleringen bort på sladden om man rullar ihop sladden ofta eller har med den i handväskan. Så fort en sladd är lite skavd så ska den kasseras. Isoleringen är där av en anledning – för att skydda dig.
 4. Dra ut kontakten när du laddat klart.
  Om laddaren fortfarande sitter i eluttaget när du laddat kvar finns det en risk att den blir överhettad.
 5. Ladda på ett hårt underlag
  En bra tumregel är att aldrig ladda mobilen liggandes på tyg i någon form – i sängen, soffan eller liknande. Bord, golv och hyllor är säkra kort!
Bild