Brandsläckare med väggfäste

Brandsläckare bör alltid användas i ett så tidigt skede av branden som möjligt och därmed vara så lättillgängliga som möjligt. Ett passande väggfäste kan hjälpa till att placera och förvara brandsläckaren på rätt sätt. Du får ofta med det väggfäste som passar till brandsläckaren, men vilka olika typer av väggfästen finns det?

Eftersom varje sekund räknas så är det viktigt att brandsläckaren följer alla krav men även att inga problem uppstår när den ska lossas från väggen. Med ett passande väggfäste till brandsläckaren kan man vara säker på att den hänger stadigt på sin plats men även går att haka loss bekymmerslöst. Det finns flera olika modeller av väggfästen med skilda egenskaper och är ofta anpassade för en viss typ av brandsläckare. För att vara säker på att det är rätt väggfäste till brandsläckaren ska du använda det väggfäste som kom med brandsläckaren vid köptillfället.

Det finns väggfästen att köpa separat om man har en brandsläckare, men då bör man kolla att väggfästet passar med den modellen. Det är viktigt att väggfästet är anpassat för brandsläckarens vikt och storlek. Även om brandsläckaren går att hänga upp på väggfästet så kan det innebära risker som att den kan bli svår att få loss i en nödsituation. Brandsläckare ska alltid placeras synligt lättåtkomligt. Tänk därför på att väggfästet måste monteras så att du lätt kommer åt brandsläckaren och kan se den tydligt.

Här är några av de olika väggfästen som finns på marknaden, men kom ihåg att alltid använda det väggfäste som hör till brandsläckaren.

  • Hakfäste: Ett enkelt väggfäste som tillverkas i metall och fästs med skruvar i väggen. Det har ofta en triangelform för att kunna hålla så hög vikt som möjligt. Hakfästet är ett av de vanligaste väggfästena och monteras vid brandsläckarens handtag och/eller botten.
  • Fäste med spännband: Denna modell håller brandsläckaren på plats med hjälp av spännband. Det är vanligtvis två spännband som kan justeras runt brandsläckaren och minimerar risken för att den ska lossna i rörliga miljöer som exempelvis i bilen eller båten.

Beroende på utrymmets användningsområde och olika brandrisker finns det olika typer av brandsläckare att välja mellan. De varierar i storlek och innehåll, men kan även skilja sig i färg och form. Vi på Presto har en mängd brandsläckare att välja mellan i vår produktkatalog och du får alltid med ett passande väggfäste. Den vanligaste typen av brandsläckare är en pulverbrandsläckare då den klarar av flera typer av bränder i mellanstorlek i exempelvis hem, bilar, båtar, husvagnar, och industrier.

 

Tänk på att alltid köpa en brandsläckare där väggfästet ingår. Genom att köpa en brandsläckare med inkluderat väggfäste kan man undvika riskerna som uppstår när det inte passar helt korrekt. Vid ett köp där både brandsläckare och väggfäste ingår kan man känna sig trygg med att fästet är skräddarsytt för just den brandsläckaren.

Senast uppdaterad: 04 september 2023
Behöver du komma i kontakt med kundservice?

Öppet 8—16 mån-tors och 8—15 fredag. Lunchstängt 12—13.

010-45 20 000