Kromad brandsläckare

Är du ute efter en kromad brandsläckare? I publika miljöer är det krav på att brandsläckaren ska vara röd, men för privat bruk är det annorlunda.

Anledningen till att den vanligaste färgen på brandsläckare är röd är att färgen är tydlig och när vi snabbt skannar efter en brandsläckare förväntar vi oss att se något rött. Vid en nödsituation är det viktigt att alla snabbt kan hitta brandsläckare. Därför är det viktigt att det alltid är tydligt markerat med en brandsläckareskylt vart det finns en brandsläckare i rummet.

Även en röd brandsläckare ska ha tydlig skyltning om var den sitter när det handlar om offentliga miljöer. I ditt eget hem finns det inget krav på att märka upp var det finns en brandsläckare. Men eftersom en kromad brandsläckare inte är lika synlig är det viktigt att du placerar den så att den tydligt och snabbt är synlig för alla.

En kromad brandsläckare är diskret och smälter in med resten av omgivningen. Men med en kromad brandsläckare är det viktigt att tänka på att den inte ska smälta in för mycket i inredningen, utan bör vara synlig och lättåtkomlig. Om olyckan skulle vara framme är det trots allt säkerheten som måste gå före designen. Se till att den kromade brandsläckaren är godkänd enligt svenska standard med korrekt märkning. I hemmet är det vanligaste att ha en pulverbrandsläckare på 6kg eftersom den lämpar sig för att släcka de allra flesta typer av medelstora bränder.

Ska brandsläckaren placeras i allmänna utrymmen är det viktigt att den följer alla regler för hur och var den ska placeras. Även i hemmet är det bra att tänka efter var du placerar din brandsläckare. Den finns där av en anledning och att den är lättåtkomlig och väl synlig för alla är alltid viktigare än att det ser snyggt ut.

Glöm inte att regelbundet serva och kontrollera din brandsläckare. Håll särskilt koll på mätaren, så att inte visaren är i det röda området. Knacka försiktigt på ytan för att säkerställa att visaren inte fastnat. En använd brandsläckare är förbrukad.

 

Brandsläckare på offentliga platser måste enligt lag kontrolleras och servas regelbundet.

Senast uppdaterad: 11 september 2023
Behöver du komma i kontakt med kundservice?

Öppet 8—16 mån-tors och 8—15 fredag. Lunchstängt 12—13.

010-45 20 000