Publicerad: 30 november 2023

"Brandvarnare räddar liv"

Prestos Joachim Ferraresi tycker att det är bra att Brandvarnarens dag 1 december uppmärksammas varje år.Prestos Joachim Ferraresi tycker att det är bra att Brandvarnarens dag 1 december uppmärksammas varje år.
Den 1 december är det Brandvarnarens dag och det uppmärksammar vi genom att ställa några frågor till vår kunnige kollega inom brandskydd och olycka, Joachim Ferraresi. Här förklarar han vikten av att ha ett bra brandskydd i sin verksamhet.

Genom att se till att ni har brandvarnare installerade kan ni skydda både er själva och människorna i er närhet. En brand växer ofta fort så därför är det viktigt att alla varnas om branden och snabbt kan agera.

– Oavsett hur stor eller liten er verksamhet är bör ni alltid vara måna om att ge alla en trygg miljö att vistas i. På en arbetsplats har arbetsgivaren inte bara ansvaret för byggnaden och de materiella saker som finns. De har även ansvaret för de anställda som befinner sig i byggnaden och för deras upplevda trygghet, berättar Joachim Ferraresi.

Med hjälp av varningssignalen från brandvarnaren kan informationen om en pågående brand snabbt uppmärksamma alla på ett effektivt sätt. Och eftersom tid är en viktigt faktor vid en pågående brand – där sekunder kan vara avgörande om branden utvecklas till en katastrof eller inte – är det viktigt att brandvarnaren placeras korrekt.

– Tyvärr är det många som placerar brandvarnaren olyckligt vilket riskerar att fördröja larmet om det börjar brinna, säger Joachim och förklarar vidare:

– Brandvarnare ska alltid monteras i taket eftersom den är som mest effektiv där. Rök stiger uppåt och för att förhindra långa fördröjningar är det därför bra att placera varnaren högt upp. Det är också viktigt att hålla ett avstånd på 50 centimeter från väggen när ni monterar upp varnaren. Önskar man att brandvarnaren är installerad på en vägg finns det även sådana som är speciellt anpassade för väggmontage, berättar han.

– En brandvarnare har ett bäst före-datum och vi rekommenderar att byta ut dem vart tionde år. Det ska finnas ett tillverkningsdatum på brandvarnarens undersida och gör det inte det så är den troligtvis rätt så gammal och det är klokt att byta ut den till en ny, säger Joachim.

De flesta organisationer behöver experthjälp med detta, och allt fler vill köpa hela hjälpen från en enda leverantör. Presto hjälper stora och små organisationer att skapa trygghet i sin verksamhet. Det handlar både om att skydda sig mot brand och olycka – och om att veta att man följer gällande riktlinjer.

Brandvarnarens dag 1 december
– Jag tycker det är jättebra att Brandvarnares dag uppmärksammas varje år och det är en viktig påminnelse för alla att testa sina brandvarnare – och att vara extra försiktig med levande ljus och annat som kan vara orsaken till att en brand uppstår. Brandvarnare räddar liv, avslutar Joachim.

Därför finns Presto!

Behöver ni utbildning inom Grundläggande brandskydd?

Företag och organisationer har ansvar för att skapa trygghet i sina verksamheter, i lokaler och för sina medarbetare. Men hur ska en kunna veta vad som gäller? Vilken skyddsutrustning och produkter är det som krävs och hur säkerställer en att alla medarbetare är utbildade inom exempelvis första hjälpen eller brandfarliga arbeten? De allra flesta företag och organisationer behöver den här experthjälpen. Därför finns vi!

Till utbildningen

– Oavsett hur stor eller liten er verksamhet är bör ni alltid vara måna om att ge alla en trygg miljö att vistas i.

Joachim Ferraresi, Prestos expert inom brandskydd och olycka