Publicerad: 26 februari 2019

Brinnovation

Bli bättre på ditt idéarbete! Som ni säkert läst innan så är vi på Presto partner i Brandskyddsföreningens tävling Brinnovation, en tävling där allmänheten kan ge förslag på lösningar som förbättrar brandsäkerheten i svenska hem. Du kan läsa mer om själva tävlingen…

 
Bli bättre på ditt idéarbete!

Som ni säkert läst innan så är vi på Presto partner i Brandskyddsföreningens tävling Brinnovation, en tävling där allmänheten kan ge förslag på lösningar som förbättrar brandsäkerheten i svenska hem. Du kan läsa mer om själva tävlingen på www.brinnovation.se men vi vill också bidra med lite tips för att du ska lyckas. Därför kontaktade vi Johan Maresch, en gigant på området innovationer. Han har en välfylld ryggsäck med bland annat erfarenheter från innovationsarbete på Ericsson och chef för innovationsavdelningen på Volvo Cars, idag är han handledare på IHM Business School och driver Striking Creatives.

Johan som brinner för innovationer, förlåt det dåliga skämtet, var inte svår att få med på tåget så här kommer 5 tips på hur du kan komma igång, kör hårt! 

– När man i ett tidigt skede i innovations processen bearbetar utmaningar och möjligheter för att landa i idéer och inventioner (uppfinningar) så är det bra att vara i rätt stämning och öppna upp sina sinnen och hjärna för det oväntade, oförklarliga och tokiga. Mina fem bästa/beprövade/personliga tips för att få så bra förutsättningar som möjligt vill jag dela med mig av, jag är säker på att det kommer att hjälpa dig på vägen till fantastiska idéer. Du kommer i alla fall ha roligt på vägen.

  • Skaffa dig inspiration och information, ”freshness”,  genom att  se dig omkring och gör annorlunda. Prata med vänner du inte sett på länge; läs tidningar du aldrig tidigare läst eller ta en annan väg än den vanliga. Genom att ge våra hjärnor ovanliga signaler (även sådant som inte har med ämnet att göra!) kommer vi att se på världen annorlunda och öka vår kreativitet.
  •  Jobba i grupp och lyssna på varandra och låt er inspireras av varandra. Här är det oerhört viktigt att hålla den goda stämningen. Använd ”JA” och inte ”Jo, men”. Försök att bygga vidare på varandras tankar och det gör inget om det blir tokigt. Ofta är de tokigaste idéerna bäst.
  • Fundera på vad som är de egentliga problemen. Inte sällan dyker de bra lösningarna upp först när man på riktigt förstått vad problemet består i. Ibland när man har en idé så löser den kanske inte ”rätt” utmaning utan en annan.
  • Ha skoj. Vi arbetar bäst, mest inspirerat och kreativt när vi har roligt. Låt dig bli barnsligt road och lek, gärna tillsammans med andra.
  • Förkasta inte det tokiga. Skriv ner och fundera på vad som egentligen är bra med iden och hur man kanske kan vrida eller omformulera till en konkret och genomförbar innovation.
  • Bryt regler och normer. Saker kan göras på andra sätt, vi vet bara inte om det ännu. Och regler är till för att brytas.

– Ja det blev 6 tips istället för 5, men så är det när man kommer igång. Stort lycka till med alla idéer.

Johan har bland annat varit med och utvecklat Roam Delivery för Volvo Cars, en tjänst som gjorde att man som bilägare kunde få sin mat levererad direkt till sin bil. Leverantören, först Linas Matkasse men numera Mat.se, hittade bilen via GPS och kunde låsa upp bagageluckan via en engångskod för att leverera de beställda matvarorna på bestämd tid. Idag är idén också implementerad på Amazon i USA. Han har naturligtvis många fler innovationer på sitt samvete men mycket är hemligt i den här världen fram tills lansering.

Länkar

Här kan du läsa mer om Johan Maresch

Presto satsar på innovationstävlingen Brinnovation