Publicerad: 20 augusti 2019

HLR-redo på Hills!

Bild
Vid ett hjärtstopp kan hjärtat inte längre pumpa blodet ut i kroppen. Med hjälp av HLR, hjärt-lungräddning, kan blodet pumpas runt manuellt. Kraftiga bröstkompressioner i högt tempo och inblåsningar kan ge tillräcklig blodcirkulation tills professionell hjälp kommer. Ju tidigare HLR startas, desto större blir…

Vid ett hjärtstopp kan hjärtat inte längre pumpa blodet ut i kroppen. Med hjälp av HLR, hjärt-lungräddning, kan blodet pumpas runt manuellt. Kraftiga bröstkompressioner i högt tempo och inblåsningar kan ge tillräcklig blodcirkulation tills professionell hjälp kommer. Ju tidigare HLR startas, desto större blir chansen att överleva vid ett hjärtstopp.

Förra årets Nordea Masters på Hills Golf & Country Club sågs av närmare 70 000 besökare utöver alla tävlande, funktionärer och partners. Med den mängden människor finns det uppenbar risk att något kommer att hända. Därför är det viktigt att vara medveten, förbered och handlingskraftig. 

Bild

Som en blixt från klar himmel

Inte sällan kommer ett hjärtstopp som ”en blixt från en klar himmel”. Personen som drabbas har oftast inte haft några besvär eller symptom – eller så har eventuella symptom inte tolkats på rätt sätt. I Sverige drabbas mer än 10 000 personer varje år. Anledningen kan vara allt från kranskärlssjukdomar till medfödda hjärtfel. Oavsett anledningen till hjärtstoppet är snabb HLR kritisk för chansen att överleva.

Ju fler desto bättre – Presto utbildar Teamledare inom HLR

Inför Scandinavian Invitation har Presto kopplat greppet på bl. a brandsäkerhet och utrymning för eventet och måndagen den 19 augusti, inför kommande publikanstormning, samlade Presto tävlingens 15 funktionärs-teamledare för en grundlig HLR utbildning.

Bild

Christer Carlsson som har mångårig erfarenhet inom bl. a HLR utbildning sammanfattade:

– Det är alltid givande att få utbilda människor i förmågan att rädda liv och här på Hills var det ett fantastiskt engagemang i vår och tävlingens målsättning att genom kunskap och träning erbjuda ett tryggt och säkert event. Våra 15 teamledare skall nu vidareutbilda alla 600 funktionärer så att kunnig hjälp alltid är nära.

I två timmar instruerades och tränades deltagarna grundligt i alla aspekter av HLR och våra två instruktörer Christer och Erik delade tryggt och säkert med sig av sina kunskaper och mångåriga erfarenheter.

Lägg aldrig av!

Bild

En viktig observation som togs upp under övningen är lägg aldrig av innan det kommit en läkare eller kvalificerad medicinskt utbildad hjälp. Fortsätt oförtrutet med 30 kompressioner och 2 blås om det så tar timmar. Det finns mängder med exempel där just det gjort den avgörande skillnaden.