Publicerad: 06 juli 2020

Brandsäkra båten

En semester ute till sjöss är ofta svårslagen – lugnet, brisen och friheten att åka nästan var som helst. När man väl lämnar hamn är det därför extra viktigt att man är väl förberedd, speciellt för de risker som kan uppstå eftersom man…
Bild

En semester ute till sjöss är ofta svårslagen – lugnet, brisen och friheten att åka nästan var som helst. När man väl lämnar hamn är det därför extra viktigt att man är väl förberedd, speciellt för de risker som kan uppstå eftersom man inte vet när man går i hamn nästa gång. Brandrisken är en viktig faktor att ta hänsyn till, och det viktigaste är att arbeta just förebyggande.

Vi delar med oss av vår checklista för det viktigaste att tänka på när man ger sig ut till sjöss:

1. Släckredskap
En certifierad pulversläckare och en brandfilt ska finnas i alla hem – både fritidshuset och hemma.

2. Tankning
Kom ihåg att stänga av motorn när du tankar, och undvik att röka i närhet av bränsle.

3. Elinstallationer
När båten inte används så ska huvudströmbrytaren stängas av.

4. Levande ljus
När man ligger och guppar ute till havs och kvällen börjar närma sig så kommer ofta de levande ljusen fram. Uppe på däck går det kanon – men undvik att tänka ljus i hytten och under kapellet. Glöm inte att släcka ljusen när ni går och lägger er.

5. Gasol
Kom ihåg att gasolflaskor utgör en stor brandrisk och behöver hanteras varsamt. Placera de alltid utanför ruffen och kontrollera både bränsle- och gasolutrustning. Var noga med att byta ut svaga komponenter.