Publicerad: 11 december 2020

Låt oss lysa upp vintermörkret

Bild
Trots vintermörkret är inte julbelysningen den viktigaste belysningen. Det finns belysning som hjälper oss att enkelt ta oss i säkerhethet när fara uppstår – exempelvis hänvisningsarmaturen. Men vad innebär det och varför är det så viktigt? Man skulle enkelt kunna säga att hänvisningsarmaturer…
Bild

Trots vintermörkret är inte julbelysningen den viktigaste belysningen. Det finns belysning som hjälper oss att enkelt ta oss i säkerhethet när fara uppstår – exempelvis hänvisningsarmaturen. Men vad innebär det och varför är det så viktigt?

Man skulle enkelt kunna säga att hänvisningsarmaturer är gröna skyltar som visar vägen mot utrymning och hjälper människor att sätta sig i säkerhet när fara uppstår, såsom brand- och rökutveckling, gasutsläpp, terrorhot osv. Som ni förstår har dessa en livsavgörande uppgift och det är därför viktigt att de fungerar, även fall strömavbrott skulle ske. För att säkerställa att den fungerar krävs service och underhåll: batterier och lysrör ska bytas, piktogrammet ska rikta sig åt rätt håll samt att ljuskällor och elektronik ska kontrolleras. På bilden här ovan ser vi exempelvis att både installation och pilen är felaktig. Trots att brandskydd är en viktig del i den dagliga verksamheten visar våra undersökningar att hälften av alla svenska företag inte har ett fungerande brandskydd, detta trots att det varje timme bryter ut en brand på företag runt om i Sverige.

  • Vid utrymningsväg
  • I gång till utrymningsväg
  • Vid larmtryckknapp, släckredskap och första hjälpen-station
  • Vid riktningsförändring eller hinder
  • SS-EN 1838 är en standard som innehåller regler om vart nödljus ska sitta osv.
  • I Boverkets byggregler (BBR) står det när nödbelysning krävs
  • Arbetsmiljöverket anger regler för nödljus och arbetsmiljön kring dess säkerhet
Bild