Publicerad: 06 juli 2020

Brandsäkra fritidshuset

Varje år brinner det i tusentals hem i Sverige och boven i dramat är ofta hushållsapparater, tända ljus och okunskap. På sommaren när det är torrt ute och många tar sitt pick och pack ut till fritidshuset. Ofta har det stått tomt sedan…
Bild

Varje år brinner det i tusentals hem i Sverige och boven i dramat är ofta hushållsapparater, tända ljus och okunskap. På sommaren när det är torrt ute och många tar sitt pick och pack ut till fritidshuset. Ofta har det stått tomt sedan förra sommaren. För att undvika bränder så är det viktigaste att arbeta förebyggande för att skydda både familjen och fritidshuset.

Vi delar med oss av vår checklista över det viktigaste man ska tänka på när man åker tillbaka till fritidshuset på semestern:

1. Brandvarnare
För att upptäcka en brand i tid är det viktigt med fungerande brandvarnare som är rätt placerade och en som uppfyller standarden. Det räcker oftast inte med en brandvarnare för hela fritidshuset. En brandvarnare är en billig livförsäkring att ha i varje rum.

2. Släckredskap
En certifierad pulversläckare och en brandfilt ska finnas i alla hem – både fritidshuset och hemma.

3. Utrymning
Ha en plan om det skulle börja brinna. Vart återsamlas vi? Bestäm en samlingsplats för hela familjen ute på gården, på parkeringen eller vart det passar bäst. Hur kan vi ta oss ut? Kontrollera att det finns utgångar på alla våningar.

4. Elinstallationer
Elen är en stor bov i många gamla fritidshus. Viktigast är att undvika sladdhärvor och att kontrollera de strömbrytare, eluttag och andra elinstallationer som man har. Har man ingen jordfelsbrytare så är borde det också installeras.

5. Eldning
Sommaren är ofta synonymt med grillning och härligt umgänge. Om du eldar utomhus, oavsett om det är på grillen eller man gör upp en egen eldplats så är det viktigt att veta vad som gäller. Finns det eldningsförbud eller riktlinjer där du är? Och var försiktig – städa undan material som kan antända runt om och ha din släckutrustning nära till hands.