Publicerad: 03 november 2020

De dolda brandriskerna i hemmet

Bild
En varm kopp te, en bok, tända ljus och en sprakande brasa är det ultimata höstmyset för många. Men samtidigt som mörkret och höstmyset gör intåg så ökar också risken för bränder. Med ny teknik och nya vardagsbeteenden så finns det många dolda…
Bild

En varm kopp te, en bok, tända ljus och en sprakande brasa är det ultimata höstmyset för många. Men samtidigt som mörkret och höstmyset gör intåg så ökar också risken för bränder. Med ny teknik och nya vardagsbeteenden så finns det många dolda bovar som du inte tänker på.

En vanlig uppfattning är att levande ljus som glöms bort är den största anledningen till bränder i bostäder – en uppfattning som inte stämmer helt. Faktum är att flest bostadsbränder uppstår på köksspisen men i villor är soteld den vanligaste brandorsaken, det vill säga bränder som börjar i skorstenen.

– Vi går in i den period på året när det brinner som mest i våra bostäder. Det finns absolut en koppling till att vi tänder mer ljus när vi går mot mörkare tider men också för att vi eldar i kaminen eller den öppna spisen men oerhört många av bränderna som uppstår hade kunnat undvikas med väldigt enkla medel, säger Daniel Friberg, Presto Brandsäkerhet.

De dolda brandriskerna i hemmet

Så brandsäkrar du ditt hem