Publicerad: 15 februari 2020

“Ingen dag är den andra lik.”

Bild
Dags för en riktig Katrineholmare i vår intervjuserie med medlemmar i Prestofamiljen över hela landet, Rickard Fagerström. Rickard är 42 år född och uppvuxen i Katrineholm, staden där Presto grundades och jobbar idag som operativ inköpare på Presto. På fritiden är det frun,…

Dags för en riktig Katrineholmare i vår intervjuserie med medlemmar i Prestofamiljen över hela landet, Rickard Fagerström. Rickard är 42 år född och uppvuxen i Katrineholm, staden där Presto grundades och jobbar idag som operativ inköpare på Presto. På fritiden är det frun, hundarna, hästen och golfen som står i centrum, vilket vi återkommer till.

– Hej Rickard, vad gör en operativ inköpare?

– Hej, ja i mitt fall så servar jag hela verksamheten, produktionen i Katrineholm samt lager med inköp av komponenter och handelsvaror. Det kan vara allt möjligt som lim, papper och andra förbrukningsvaror, dekaler för att stripa upp våra bilar, packmaterial, profilmaterial med mera. Vi ser till att vi har rätt avtal hos våra leverantörer sett både till pris och kvalité och uppdaterar de avtal som ingåtts av de delar av företaget som har tillkommit den senaste tiden.

Med den enorma tillväxt vi har haft så ökar trycket och vår avdelning har inte fått några ökade resurser, så tempot kan vara tufft ibland med många som vill ha service samtidigt. Även om vi till viss del har rutiner i arbetet så skulle jag säga att ingen dag är den andra lik. Kraven från organisationen förändras i takt med att vi växer, nya inköpskanaler måste värderas och vi får en ökad produktflora som ska underhållas och uppdateras.

Att jobba helhjärtat

Jag har varit här i snart fyra år och det är en fantastisk resa man får vara med på. Att se hur våra nya ägare satsar på tillväxt men också på att bygga våra gemensamma värden. Mycket av själen i Presto sattes redan på förre ägaren, Anders Danielsons, tid men nu är vi alla involverade i företagets bygge mot framtiden. Och jag tror verkligen till 100% på det här, att vi alla känner vår del av ansvaret och samarbetar mot samma mål. Jag var 16 år på Ericsson här i Katrineholm innan och där jobbade vi väldigt tydligt med vår gemensamma värdegrund, vilket stärkte oss mycket. Jag hoppas verkligen inte detta rinner ut i sanden som man hört att det gjort hos en del andra företag, det här måste vi jobba helhjärtat med hela tiden för att bli Nordic Champion.

Man har naturligtvis inte träffat alla i Presto när vi ökat så kraftigt, men de jag haft kontakt med har känts väldigt bra och jag tror verkligen att vi kommer lyckas behålla den familjekänsla jag upplevt i företaget. 

– När man hör dig berätta så får jag känslan av att du är ganska tävlingsinriktad, är det något du fått ifrån golfen?

– Nja, oftast ser jag inte jobbet som en tävling även om det naturligtvis är en tävling gentemot våra konkurrenter, men det är klart att hornen kan växa ut ibland. Jag måste leverera min del av jobbet så bra som möjligt för att nästa person i kedjan ska kunna göra sitt jobb så bra som möjligt. Får jag bättre priser in, så påverkar det marginalen på det vi säljer i slutänden. Många bäckar små om man ska dra till med en klyscha. Vi är alla spelare i spelet även om vi på vår avdelning inte står för intäkterna, och där kanske inte förståelsen alla gånger är så stor ute i organisationen.

Hornen växer fram ibland

Vad gäller golfen så ser jag det mest som rekreation, en stund varje helg då jag kan koppla bort allt annat och få välbehövlig motion och social samvaro. Lite som yoga 🙂

– Men du har ändå 4,1 i handikapp, så lite mer måste det rymmas där?

– Ja, kanske växer hornen fram ibland, som sagt. Jag tycker det är underbart kul på banan och klart att jag vill sänka mitt handikapp ytterligare, kanske kan jag nå 3,5? Men det handlar också om andra mål ute på banan som tillexempel att på två slag träffa greenen på alla par fem hål på min hemmabana, Katrineholms Golfklubb Jättorp. Det lyckades jag med i somras och det blir jag minst lika glad för. Jag har gjort Hole-in-one en gång och det var berusande, de få som var ute på banan första oktober för tre år sedan hörde mig nog, men det lär nog inte hända igen, och det var med en boll med Prestologga på. 🙂 Nu är jag mer sugen på att göra en Albatross, alltså två slag i hål på ett par fem hål. En gång har jag varit riktigt nära, men det är också det svåraste på en golfbana.

Tiger idolen

Det var riktigt kul när Presto var sponsor på Scandinavian Invitation 2019 som spelades på Hills utanför Göteborg. Jag och några till fick gå en runda med Joost Luiten, han är en av Hollands stora spelare och har varit med i det europeiska Ryder Cup-laget. Riktigt duktig spelare som gav lite tips och mycket inspirerande att vara så nära en toppspelare. Annars är Tiger Woods min stora förebild på banan, utanför den har han inte varit lika inspirerande.

En albatross i Hua Hin?

Jag och min fru har en hopphäst också och jag är med i styrelsen på ridklubben, men där handlar det inte alls om tävling för mig, jag sätter mig inte på hästen. Men min fru älskar att hoppa och jag kör helst traktorn eller andra saker som måste skötas i en ideell förening. 

– Om du blickar framåt fem år i tiden, vad ser du då?

– Oj, svår fråga. Sedan jag klev in på Presto för fyra år sedan så har jobbet förändrats på många plan, mycket på grund av våra höga tillväxt. Det kommer att fortsätta ett bra tag så jag tror och hoppas att jag är kvar på Presto i någon roll. Presto är viktigt för mig och för Katrineholm så det hoppas jag på. Jag kanske har gjort min Albatross då, på Black Mountain Golf Club i Hua Hin. Min fru är adopterad från Thailand vid två månaders ålder hit till Katrineholm så vi har varit mycket i Thailand genom åren. Vi älskar det från norr till söder men allra mest Hua Hin, fantastiskt fina golfbanor, god mat, trevliga människor och underbart klimat, allt man kan önska sig.  

– Då säger vi tack för pratstunden och ser fram mot glädjetjutet när du gör din Albatross!

– Tack själv, ja händer det så lär det höras långt 🙂