Publicerad: 27 april 2016

Varför ska vi ha brandsläckare på hjul?

Bild
Släckarvagnen och tillika svenska uppfinningen Easy Extinguish gör succé bland Prestos kunder. Produkten gör det enklare att hantera tunga brandsläckare för exempelvis äldre eller fysiskt svagare personer. En produkt som gör brandsläckaren lättare att hantera, utan att göra avkall på vare sig storlek…

Släckarvagnen och tillika svenska uppfinningen Easy Extinguish gör succé bland Prestos kunder. Produkten
gör det enklare att hantera tunga brandsläckare för exempelvis äldre eller fysiskt svagare personer.

IMG_1382

En produkt som gör brandsläckaren lättare att hantera, utan att göra avkall på vare sig storlek eller effektivitet. För bra för att vara sant? Presto testade den nya släckarvagnen Easy Extinguish och tog reda på hur den fungerar.

Till vår hjälp hade vi Bengt, 79 år, och Emma, 8 år, som fick testa släckarvagnen och berätta vad de tyckte om den. Vi hade även med oss brandmästaren Per som fick ge sin professionella åsikt om produkten.

– När jag hörde talas om produkten tyckte jag spontant att det var en jättebra idé. Jag tror definitivt att den fyller ett behov på exempelvis sjukhus och äldreboenden men jag tror även att många skulle vara intresserade av att ha släckarvagen i sitt eget hem, säger Per.

Släckarvagnen är tillverkad i lackerad plåt och har ett spännband som håller fast släckare upp till storleken 9 kg/liter. Vagnen monteras sedan i två små fästen på väggen och i detta läge är handtaget nedskjutet vilket gör att vagnen knappt tar någon extra plats. När man sedan lyfter i handtaget glider släckarvagnen ner på golvet utan ansträngning och handtaget skjuts upp till ungefär en meters höjd. Vagnens fyra hjul gör att den snabbt och lätt kan rullas runt stående eller lutande dit den behövs.

Emma går i andra klass på Sandbäcksskolan i Katrineholm där de nyligen pratat om brandskyddet. I normala fall ska barn självklart utrymma och kontakta en vuxen vid brand, men i det här fallet ville vi visa att släckarvagnen faktiskt gör så att barn kan använda en brandsläckare; även om det i normala fall ska undvikas.

– Det var jättetungt att lyfta brandsläckaren men med vagnen blev det mycket lättare när jag kunde rulla den istället för att bära, förklarar Emma.
IMG_1373

Bengt är pensionär men har ett förflutet i brandskyddsbranschen. Med åren har han insett att det blir svårare för äldre personer att lyfta brandsläckare, som oftast väger så mycket som 15 kg, och sitter relativt högt monterade på väggen.

– Framför allt om de sitter lite för högt monterade. Släckarvagnen tar helt enkelt bort lyftmomentet vid hantering av brandsläckare vilket naturligtvis är väldigt bra, tycker Bengt.

Per håller med Bengt och lägger till att släckarvagnen även borde vara ett uppskattat hjälpmedel för exempelvis vårdpersonal och andra som vill undvika onödiga, tunga lyft i sitt yrke.

Släckarvagnen säljs av Presto och mer information finns på www.presto.se.